3 “lifechanging” inzichten

3 “lifechanging” inzichten

Er zijn van die uitspraken die je leven in één klap kunnen veranderen. Juist vanwege de “simpelheid” hebben ze zoveel impact en zijn ze in staat om alles wat zwaar aan voelt te kunnen verlichten. Het zijn letterlijk lichtpuntjes in de duisternis. Vandaar dat ik mijn 3 lifechanging inzichten graag met je deel.

The only way out is in

Als je je in een (of de zoveelste) burn-out bevindt zijn dit de enige vragen die je jezelf continu stelt:

HOE overleef ik deze dag, HOE ben ik hierin beland én HOE kom ik hier weer uit?!

Je voelt aan alles dat de situatie waarin je je bevindt niet ok is. Alsof er continu gevaar dreigt.  Zo lijkt het in ieder geval en zo reageert je lichaam dan ook. Je voelt je als een boksbal in de ring die er al 3 rondes op heeft zitten. Je bent AAN, alert, gespannen, onrustig, je voelt je (van binnen) bont en blauw en tegelijkertijd zó ongelooflijk uitgeput. Het onthouden van een boodschappenlijstje is niet te doen. Laat staan dat je al die prikkels in de supermarkt weet te trotseren. Nadenken gaat niet meer; het lijkt alsof je hele systeem tijdelijk is uitgeschakeld en je hebt geen idee hoe lang het allemaal nog duurt. En dat voelt, op z’n zachtst gezegd, niet fijn. Je hebt het niet onder controle en dat besef je maar al te goed.

Been there, done that.  De enige échte uitweg is de weg naar binnen.

Ken je die metafoor van die bal die je uit alle macht onder water probeert te duwen, maar hoe harder je duwt hoe krachtiger hij weer omhoog komt? Hoe harder je probeert weg te rennen van  deze situatie, hoe harder je ermee wordt geconfronteerd. Het enige wat je kunt doen is het facen.  En als je die weg dan daadwerkelijk gaat bewandelen, laten we deze quote dan veranderen naar: The only way out is YIN. Als je op avontuur gaat is het wel fijn als je in je rugzakje wat behulpzame tools meedraagt zoals: compassie, overgave, liefde en warmte. Oftewel; de eigenschappen van Yin. Yin yoga is dan ook mijn absolute houvast geweest tijdens mijn eigen “inside journey”

De makkelijkste weg is de juiste weg

Ken je dat melodietje van die show uit de jaren 90 van Peter Jan Rens nog: Geef nooit op? Dat had vroeger mijn mantra kunnen zijn. En nu is er niks mis met doorzettingsvermogen. Maar is het wel belangrijk te beseffen dat het leven niet één en al struggle hoeft te zijn. Ben je aan het vechten tegen de bierkaai op welk gebied dan ook, vraag je dan af of dit wel de juiste weg is. Niet dat je linea recta weg moet lopen van waar je mee bezig was, maar misschien is er een andere weg. En zo niet: houd jezelf dan voor dat de makkelijkste weg de juiste weg is. Wanneer het leven moeiteloos lijkt te gaan, alsof het zo moet zijn, dan bevindt je je op jouw pad.

Everybody is a genius. But If you Judge a fish by it’s ability to climb a tree it will live it’s whole life believing that it’s stupid

Dit is denk ik wel mijn favoriete quote, want dit is zooooo belangrijk. Om tot je volledige potentieel te kunnen komen is het belangrijk dat je zelf de juiste voorwaarden schept. En om te weten wat de juiste voorwaarden voor JOU zijn, dien je jezelf te kennen. Dien je bijvoorbeeld te weten wat je kwaliteiten zijn, wat je minder sterke punten zijn, waar je blokkeert en wat je waarden zijn. Wat voor de één werkt hoeft voor jou niet te werken. Voel je dat je niet helemaal tot je recht komt (doordat je altijd maar aan het vechten bent en uitgeput raakt) verander de omstandigheden dan. Je hoeft niet in een situatie te blijven waar je niet gelukkig van wordt. Jij bent in staat om je ideale leven vorm te geven. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf toestemming geven.

Heb jij het gevoel  compleet “vast te zitten” en weet je even niet meer wat de 1e stap is om eruit te komen? In mijn “Feel Your Rhythm” traject begeleid ik je graag naar een lichter leven. Je leest hier meer over deze 1-op-1 sessies.