5 manieren om te aarden als je hoogsensitief bent

5 manieren om te aarden als je hoogsensitief bent

Ben je hoogsensitief, dan herken je het wel. We WETEN het allemaal wel. We vinden het heerlijk om in ons koppie te leven en allerlei kennis te vergaren, maar vergeten soms om ook gewoon letterlijk stappen te zetten, om te DOEN. Ik vond dit dus mega frustrerend aan mezelf. Ik bleef vaak hangen in het bedenken van mooie creaties en stopte bij het stukje manifestatie. Oftewel: die creatie ook echt in de wereld brengen. Totdat ik erachter kwam waarom…

Ik realiseerde dat ik me eigenlijk niet zo veilig voelde op de wereld.

Aarden? Ehh..is dat echt nodig?

Heb je daar wel eens bij stil gestaan?! Dat je hier landde en dacht “mij te koud, hard en gewoon niet fijn, ik trek me even terug”.  Terug naar een plek waar je eindeloos kunt fantaseren, blijft hangen in dromen/ideeën en je onttrekt van de realiteit. In je hoofd dus.

Grote kans op een burn-out

Zo gek is dat eigenlijk niet he? Wist je dat er enorm veel mensen zijn die dus gewoon niet goed geaard zijn en kiezen voor een comfortabel verblijf op de zolderkamer? Met als bijkomend effect: het langzaamaan kwijtraken van lichaamsbewustzijn. Het gevolg is dat het daardoor ook lastig is om je eigen grenzen te voelen, wat de kans op een burn-out aanzienlijk verhoogd. 

Find your roots

Doordat ik jarenlang op mijn veilige zolderkamertje had vertoefd, was ik letterlijk opgestegen. Door zoveel aandacht te besteden aan het niet-fysieke, het spirituele, het ongrijpbare, etc., was ik het contact met “mijn wortels” oftewel het fysieke nogal kwijt geraakt. In de praktijk uitte het zich in  zelfverwaarlozing. Dit werd al helemaal extreem toen ik in een transformatieproces terecht kwam. Ik hechtte gewoon niet zoveel waarde meer aan “het fysieke” en “het aardse”. Totdat ik besefte dat het me weerhield om mijn missie te kunnen LEVEN. Vanuit mijn zolderkamertje bereikte ik namelijk niet zoveel. Ik moest gaan “aarden”. Pas toen ik besefte dat mijn gebrek aan gronding me geen stap verder bracht, ging ik het ook DOEN. Landen in mijn lijf dus. En op aarde. Stappen zetten. 

Dus, voor de HSP’ers en oude zielen onder ons: durf jij jezelf die ene vraag te stellen?

Voel ik me eigenlijk wel veilig in deze wereld en weet ik 1000% zeker dat ik hier écht wil zijn?
Het antwoord op deze vraag kan namelijk een wereld van verschil uitmaken. Niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen die JOU zo hard nodig hebben, maar het alleen kunnen zien als jij ervoor kiest om met beide voeten te landen op aarde om vervolgens jouw licht te laten schijnen. Het leven op de zolderkamer is comfortabel en fijn, maar het volledig behuizen van je lichaam is wellicht wel hét antwoord op het daadwerkelijk LEVEN van jouw missie en het succes daarvan. 

Landen in je lijf doe je op 5 verschillende manieren:

– In je lichaam:
Vanuit je hoofd in je lichaam. Doe bijvoorbeeld een grondingsmeditatie. Ga op een rustig plekje zitten/liggen waar je even niet gestoord kan worden. Breng je aandacht naar je ademhaling en sta even stil bij hoe jouw lichaam aanvoelt. Breng je aandacht vanaf je kruin steeds verder naar beneden richting de toppen van je tenen. Stel je dan eens voor dat jouw hele lichaam zich vult met een bepaalde kleur, een waterval van licht. Je kunt je voorstellen dat alle negatieve energie, gedachten en emoties, alles waar je klaar mee bent, de aarde in wordt gezogen via je voeten.
En deze houding vind ik heel fijn (butterfly): ga zitten op een matje, schuif je benen naar voren in een diamantvorm, voetzolen tegen elkaar aan, schuif je zitbotten iets naar achteren om ruimte te maken in je heupgebied, breng op een inademing je armen boven je hoofd en buig op de uitademing je rug naar voren, laat je hoofd rustig naar voren vallen en geef je over aan de zwaartekracht, laat je handen op de mat vallen. Volg je ademhaling en maak via je stuitje (en je wortelchakra) even bewust contact met de aarde.

– Met je lichaam:
Doe wat yoga oefeningen, dans, wandel, sport, tuinier, whatever works for you, maar doe in ieder geval aan fysieke beweging! Merk je dat je veel in je hoofd zit, breng je lichaam in beweging. Het zorgt ervoor dat de energie weer kan stromen. There where the energy goes, the energy flows. Nog een optie: loop zoveel mogelijk barefeet en maak bewust contact met de aarde.
Ook is het fijn om je lichaam volledig in te masseren met een fijne olie. Loop alles met liefdevolle aandacht langs. Doe dit bijvoorbeeld in de ochtend, ga daarna lekker douchen eindig met een paar minuutjes koud afdouchen. Dit laatste is namelijk ook goed voor de bloedcirculatie, voor huid en haar én verbetering van het immuunsysteem.

– Met je energieveld:

Breng je dagelijks veel tijd door in je hoofd, dan is de kans vrij groot dat ook jouw energieveld de aarde niet meer raakt. En aangezien we bestaan uit zowel een fysiek als niet fysiek lichaam is het handig als beiden goed gegrond zijn. Visualiseer jouw energieveld als een soort ei om je heen en stel je dan eens voor dat je deze naar beneden trekt tot in de aarde, sluit je grondingsmeditatie hier bijvoorbeeld mee af.

– Met je bewustzijn:
Maak de bewuste keuze om hier te willen zijn! Vertel jezelf heel concreet waarom je hier bent en wees je bewust van de innerlijke kracht die daarmee vrijkomt.

– In de natuur:

Ons grootste probleem is waarschijnlijk dat we nogal disconnected zijn van de natuur. Maar wat doe jij als je je niet zo lekker voelt? Grote kans dat je dan even wilt uitwaaien bij de zee of graag een rondje maakt in het bos. Van nature voelen we de drang om te connecten met Moeder Natuur. Het draagt direct bij aan ons gevoel van “in balans zijn”, want vaak voel je je na zo’n bezoekje aan de natuur weer als herboren. Zoek dan ook wat vaker de natuur op om te connecten met je roots!

“A tree with strong roots laughs at the wind”

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om te landen in je lijf? Start dan met de gratis challenge: herstel de liefdevolle verbinding met jezelf. Het is gemaakt voor HSP’ers die het contact met hun lichaam zijn kwijt geraakt. Iets waar we ons vaak na een moeilijke periode in ons leven pas écht bewust van worden. Ik help je graag om die connectie met jouw lichaam weer te herstellen.
p.s. Nooit meer een artikel van Peace of Nature missen? Join the tribe! En ontvang als 1e de nieuwste artikelen, gratis challenges én leuke give aways!