Beter zorgen voor jezelf, hoe pak je dat aan?

Beter zorgen voor jezelf, hoe pak je dat aan?

Het is lange tijd één van mijn grootste struggles geweest; goed zorgen voor mezelf. Jarenlang had ik de neiging om mezelf weg te cijferen en te focussen op de ander. Ik was eigenlijk altijd aan het pleasen. En pleasegedrag uit zich bijvoorbeeld in het (altijd in je hoofd) bezig met de behoeften van de ander, zoals je partner/kind(eren)/werk. Je wilt niemand tekort schieten of teleurstellen en als gevolg daarvan ben je altijd aan het zorgen en je best aan het doen voor anderen.

Pleasegedrag ontstaat vaak al in de kindertijd en is een overlevingsmechanisme. Het is een manier om je veilig te wanen en om liefde en waardering te krijgen. Jij bent degene die altijd (belangeloos) klaar staat voor een ander.

Als je altijd aan het pleasen bent kom je op een gegeven moment tot de realisatie dat jij jouw leven laat bepalen en beheersen door de agenda van anderen. En vaak weet je ook niet eens meer wat jouw eigen verlangens en behoeften eigenlijk zijn. De pleaser in jou zorgt ervoor dat je energie all over the place is. Op die manier is het ook erg lastig om te voelen waar jij zelf behoefte aan hebt. Je leidt jezelf dus heel subtiel iedere keer af van de verbinding met jezelf. En omdat de pleaser in jou zo vaak aan het roer staat heb je de neiging om je te vereenzelvigen met dit deel in jou. Je maakt jezelf wijs dat jij gewoon niet zoveel nodig hebt.

Altijd maar bezig zijn met de behoeften van een ander leidt tot een gevoel van overwhelm en overprikkeling én kan uiteindelijk zelfs resulteren in een burn-out. Dit is vaak het punt dat je je realiseert dat je jezelf saboteert en het tijd is om de behoefte aan veiligheid, liefde en waardering in jezelf te vinden. Wat jij (onbewust) zoekt bij de ander, is namelijk al aanwezig in jou. Dat ga je namelijk ervaren als je de verbinding met jezelf herstelt. Dit betekent niet dat je ineens heel egoïstisch bezig bent. Integendeel. De liefdevolle verbinding met jezelf zorgt namelijk ook voor liefdevolle verbinding met de ander. Je kunt er nog steeds zijn voor de ander, maar niet langer door te pleasen.

Heel concreet betekent dit dat je dus beter mag gaan zorgen voor jezelf. Omdat ik jou daar graag bij wil helpen heb ik een gratis challenge gemaakt: herstel de liefdevolle verbinding met jezelf. In deze  5daagse krijg jij, als hooggevoelige vrouw, concrete tools aangereikt om te verbinden met jezelf. Tools die ik zelf heb toegepast en hebben geleid tot een liefdevolle verbinding met mezelf. Ik wil dit graag met jou delen.

Wil je ook graag beter zorgen voor jezelf? Laat hieronder dan je gegevens achter, dan houd ik je op de hoogte en ontvang jij de 5daagse in je inbox!