Blogreeks #1 Soundhealing – Bodyhealing

Blogreeks #1 Soundhealing – Bodyhealing

Vanaf 26 februari is Peace of Nature gestart met de Healing Yoga Sessions in Haarlem. Tijdens deze sessies bootsen we de ervaring na van een verfrissende wandeling in de natuur. De combinatie van beweging, helende klanken, aromatherapie én visualisatie maken het tot een helende ervaring voor lichaam én geest. Lijkt dit jou ook interessant?  Maar heb je nog weinig gevoel bij yin yoga, aromatherapie, visualisatie én soundhealing? Ik begrijp je. Daarom vertel ik je in de 4delige blogreeks “healing” over  de “benefits”  van deze krachtige combinatie voor jou, als hoogsensitieve mama-partner-vriendin-collega in één.

#1: Sound healing

Muziek is helend, muziek is verbindend, muziek is een universele taal, muziek start waar woorden tekort schieten. Muziek is “the doorway” naar je hart en is daarmee de blikopener van je ziel. Yes, ik ben duidelijk gepassioneerd over dit onderwerp! Muziek is altijd mijn uitlaatklep geweest. Zo sleepten de ritmes van melodramatische lovesongs me door verdrietige periodes heen en boosten de opzwepende klanken van carribean sounds me UP tot in de tenen. Met name als ik het combineerde met een intensieve danssessie door mijn eigen woonkamer. Ik voelde me erna als herboren, vol inspiratie en volledig in contact met mijn hartverlangens.  Ik heb zelfs een tijdje met het idee rond gelopen om DJ te worden. Van muziek je werk maken leek me heerlijk. Het liep echter allemaal wat anders dan gepland, want zoals je wellicht al had gezien ben ik nu geen DJ maar yogadocente 😉  Maargoed, genoeg over mij en terug naar de muziek!

Want muziek is een essentieel onderdeel tijdens de yin yoga sessies. Eigenlijk zijn het meer klanken met een specifieke frequentie en natuurgeluiden die resoneren met ons lichaam.  Of makkelijker gezegd. Het zijn geluiden die ons lichaam herkent.

Door resonantie voel je je automatisch fijner en lekkerder in je lichaam en gaan dingen soepeler. Yes, de befaamde flow.

Muziek en geluid worden overigens al sinds mensenheugenis gebruikt voor therapeutische doeleinden. Zo maken Sjamanistische culturen van over de hele wereld al eeuwenlang gebruik van deze “techniek” om contact te maken met de onzichtbare, spirituele wereld. En gebruiken ze ritmes, specifieke klanken én herhaling om

1: Een staat van veranderend bewustzijn (innerlijke transformatie) te creëren,
2: Om toegang te krijgen tot wijsheid en
3: Dus ook om heling te bewerkstelligen. Voor het lichaam, maar ook op zielsniveau.

Dit is namelijk hoe het werkt.

Geluid is vibratie en vibratie raakt elke cel van ons fysieke lichaam. Als we hierbij stilstaan horen we geluid niet enkel met onze oren, maar met elke cel van ons lichaam. Daarnaast is geluid ook gewoon energie, wat door onze chakra’s (energiebronnen in het lichaam) in het niet-fysieke lichaam wordt opgenomen. Ieder chakra vertenwoordigt een stukje van je zijn. Zo heeft elk chakra invloed op bepaalde lichaamsfuncties én emoties. En omdat helende klanken  een direct effect hebben op onze emoties, is het daardoor ook van invloed op de  aanmaak van belangrijke geluksstofjes zoals Serotonine en Dopamine. Dat maakt geluid ook wel tot een superfood voor ons immuunsysteem.

Ervaar jij jouw leven als hectisch en stressvol, sta je altijd AAN, en ligt een burnout wellicht  op de loer?

Dan is dit specifiek voor jou enorm helend.  Onderzoek toont namelijk aan dat muziek de polsslag, bloeddruk, ademhaling, bloedcirculatie, spijsvertering en hartslag op positieve wijze beïnvloeden. En dat zijn precies de primaire lichaamsprocessen die uit balans raken in tijden van stress.

Overigens is geluid an sich niet persé altijd helend. Alles wat je ervaart als lawaai of gewoon teveel geluid zorgt voor interne onrust en onbalans. Klinkt logisch. Geluid op zich is dus niet het hét belangrijkste element bij heling. Het gaat om een perfecte “blend”  van vibratie, frequentie en harmonie. Balans is het sleutelwoord. Balans is de kracht achter creatie en weet diepgewortelde hartverlangens zichtbaar naar de oppervlakte te brengen. Eigenlijk precies het effect van mijn danssessies in de woonkamer 😉 Maar ook de combinatie van yoga en muziek is hier een voorbeeld van. Het gaat dus om de combinatie tussen beweging én klanken.

Geluid als medicijn vanuit de Ayurveda

Ben je bekend met de eeuwenoude wijsheid/geneeswijze genaamd Ayurveda? Het wordt ook wel “preventieve gezondheidszorg” genoemd, omdat het zich focust op de balans tussen lichaam én geest, holistisch dus. In de Ayurveda wordt muziek als het ware ingezet als een soort medicijn en is vaak essentieel in het behandelplan, bij allerlei soorten aandoeningen. En waarbij het terughalen van “balans” de doelstelling is. Ayurveda beschouwt geluid als een essentieel element van het universum. Alles in de wereld, en wij dus ook, produceren allemaal een specifiek eigen geluid, gebaseerd op haar beweging, ritme en vibratie. Zo draagt alles in het universum bij aan “de totaliteit”, mits we vasthouden aan onze eigen natuur. Zo wordt ziekte gezien als een verstoring van de natuurlijke beweging en vibratie van cellen, die vervolgens weer in harmonie kan worden gebracht door externe vibraties en herstellende geluiden.

Het bekendste herstellende geluid is wellicht de trilling van de Tibetaanse gong. Maar ook de vibraties en klanken van de Digeridoo, de Handpan en Djembé worden als rustgevend, ontspannend, stressverlagend en daarmee helend ervaren.  Dit geldt ook voor de geluiden van de natuur; het zingen van de vogels, het horen van een waterval, het ritselen van de wind door de bomen.

Geluiden uit de natuur beschikken over de kwaliteit om disharmonie in het lichaam op te heffen en het lichaam weer mooi in balans brengen.

Want beeld jezelf eens in bovenop de rots naast de waterval op het plaatje bovenaan deze post………….. Yes, ik weet zeker dat je precies kon “horen” en voelen wat ik bedoel! En daarom werkt zo’n wandeling in de natuur ook altijd zo verfrissend. Maar om ons zelfgenezend vermogen aan te spreken hoeven we niet perse naar buiten. Ook ons eigen stemgeluid brengt door middel van de trilling van onze stembanden een trilling in ons gehele lichaam op gang. Vandaar dat het “chanten” van mantra’s een enorm krachtige tool kan zijn in een helingsproces.

“Healing” is the magic word

Want heling is waar het lichaam naar hunkert in tijden van stress. Het streeft altijd naar evenwicht en zal je dan ook via allerlei (subtiele) signalen hints geven om daar aan bij te dragen. Denk aan chronische vermoeidheid, hoofdpijn en allerlei vage ontstekingen.

Allemaal “errors” waar je niet mee hoeft te blijven dealen.

Bij heling sta je het lichaam toe om weer terug te keren naar haar ware natuur en dat is tadaaaaaa: de toegangspoort naar meer geluk in je leven.

Stay tuned voor het 2e deel van de blogreeks. Daarin lees je meer over de helende werking van YIN yoga.

Liefs,
Vanessa
p.s. Nooit meer een artikel óf winactie van Peace of Nature missen? Join the tribe! En ontvang als 1e de nieuwste artikelen, gratis challenges én leuke give aways!