De mama-collega-partner-vriendin in één

De mama-collega-partner-vriendin in één

Een paar jaar geleden zag mijn leven er heel anders uit. De norm was (g)AAN (met die banaan). Want dit is toch wat iedere vrouw doet?! Ik ging letterlijk haastend door het leven. In stilstand haalde ik zo’n 20 ademhalingen per minuut. Alsof je een marathon loopt terwijl je eigenlijk “rustig” op de bank ligt. En dan NOG niet beseffen dat er iets moet veranderen. Iets mis met mij? Dacht het niet. Even stilstaan om mijn koers te wijzigen? Dacht het niet. Alsof ik zou falen als vrouw, moeder en partner zodra ik snelheid zou minderen.  Lees in dit artikel hoe ik van rondrennende”kip zonder kop” naar een leven vanuit rust ging.

Jarenlang was het rennen, springen, vliegen, duiken, opstaan en weer doorgaaAAN! Is dit ook kenmerkend voor jouw levensritme? Want het is zó toepasselijk voor het dagelijkse riedeltje van de drukbezette (rennende) vrouw.

De mama-collega-vriendin-partner in één. De ongelofelijke alleskunner. Neem jij eigenlijk wel eens tijd om stil te staan?

Ik durf te wedden van niet. Want stilstaan staat onderaan je prioriteitenlijstje als je altijd AAN staat. Daarmee bedoel ik dat je altijd bezig bent met DOEN, met ergens naartoe haasten, met bordjes hooghouden, met dingen fixen, met van alles regelen en zorgen voor anderen. Behalve voor jezelf. Want als je stil zou staan, dan zou je wellicht voelen hoe intens moe je eigenlijk bent. Hoezeer je verlangt naar rust en balans. En hoezeer je jezelf eigenlijk vreselijk tekort doet door altijd maar in die 5e versnelling te staan.

De formule voor een gelukkig leven?

Vaak is het ook een beetje met de paplepel ingegoten. Van onze (sterke) mama’s hebben we geleerd dat een vrouw onafhankelijk, sterk en daadkrachtig dient te zijn. Ze moet haar mannetje staan. Het liefst eigenlijk ALTIJD, want ze is de spil van het gezin. Daarnaast zorgt ze goed voor haar kroost, tovert ze iedere avond een voedzame maaltijd op tafel, houdt ze het huis spik en span en is ze een begripvolle, liefdevolle partner. Het liefst is ze ook nog een beetje sexy. Dat is toch hoe het hoort? Dit is toch de formule voor een gelukkig leven? Tsja, 50 jaar geleden misschien.

Chocolade cravings om het ritme bij te benen

In ieder geval dacht ik zo ook alles goed voor elkaar te hebben. Ik had een goede baan, woonde in het mooie Bloemendaal, had een relatie, sociale contacten. Alles was lekker vol gepland. Dit zou het toch moeten zijn? Wat knaagde er dan zo diep van binnen? Vanwaar die onrust, die onverklaarbare vermoeidheid. Maar ik had geen tijd om hierbij stil te staan. En bovendien; ik had stabiliteit, zekerheid, en ik had vooral een INvulling van mijn leven.  Om heel eerlijk te zijn voelde ik dondersgoed aan dat dit levensritme niet helemaal ok was; dat bleek wel uit mijn ongelofelijke chocoladeverslaving. Maar No Way José dat ik daar afscheid van nam. Het was zo’n beetje mijn houvast om alles maar gedaan te krijgen en het snelle ritme te kunnen blijven bijbenen.

En weet je, ik wist écht niet beter…

Een baanbrekend inzicht, mijn keerpunt

Totdat ik op een doordeweekse (werk)dag op een slingerend afgelegen duinweggetje belandde. En hoe langer ik er reed hoe meer ik het idee kreeg dat het me naar een soort “andere wereld” toeleidde. En ineens hield de weg op; ik kwam uit bij een verlaten strandtent, midden tussen de duinen. Op kantoor voerden drukte, deadlines en stress de boventoon. En hier, zo tussen de duinen was het zo verlaten, zo stil, zo’n ultieme rust. De tegenstelling kon niet groter zijn. Ik spotte alleen wat verdwaalde meeuwen. Precies in dat moment had ik even een baanbrekend inzicht. Ik voel me een gevangene in mijn eigen leven. Dit MOET anders en dit KAN anders. Het overviel me, ik wilde niet meer weg. Wat een GODDELIJKE rust! En het was precies then and there dat ik me de helende werking van de natuur besefte. Of eigenlijk herinnerde. Ik WIST intuïtief dat het vaker opzoeken van de natuur precies was wat ik nodig had. De natuur hield me een spiegel voor; ik was me er niet van bewust dat even stil staan, rust en ontspanning het antwoord was op mijn knagende gevoel diep van binnen. Een soort lokroep van moeder natuur om op retraite te gaan naar mijn binnenwereld. Letterlijk even alle intennes naar binnen gericht in plaats van naar buiten.

“Als we starten met luisteren naar onze binnnewereld wordt er iets opgeheven waardoor we juist méér in contact kunnen komen met wat buiten ons is.”

Een leven vanuit rust, liefde en VERvulling

Vanuit “stilstand” werd ik eigen baas over mijn leven, ik pakte de regie terug. Een leven gebaseerd op mijn eigen voorwaarden. Een leven in vrijheid, een leven vanuit rust, liefde en VERvulling werd mijn persoonlijke mission statement. Een leven waarin ik kan werken vanuit huis, dichtbij mijn dierbaren. Een leven waarin ik mijn kind iedere dag kan zien opgroeien, een leven zonder haast, een leven dat gevormd is naar mijn waarden en behoeftes. Ik was het even vergeten, had alleen even een reminder nodig. Dat het allemaal anders kon. En wellicht geldt dit ook voor jou.

Ben jij een ongelofelijke alleskunner met een hectisch bestaan? Bepaal dan je eigen geluksformule!

En daarom dan ook: als jij een drukbezette vrouw bent die altijd AAN staat en denkt dat het niet anders kan. Hell yes, dat kan! Jouw leven is van jou. Bepaal je eigen mission statement (een soort persoonlijke geluksformule). Laat je alsjeblieft niet leven door verwachtingen van anderen, door de norm, door wat je met de paplepel is ingegoten, maar bepaal zelf wat goed is voor jou.

Ben je dat in alle drukte even vergeten? No worries. Neem de tijd om te verbinden met jezelf. Heb je daar wat hulp bij nodig? Meld je dan aan voor de gratis challenge: herstel de liefdevolle verbinding met jezelf en doe mee met de volgende ronde.

“Bekijk de dag van morgen eens wat meer vanuit een observering: Wat beZIELT je nou eigenlijk? Waar ben je nou mee bezig? Wees daarin eens kritisch op jezelf. Elke dag dat je dat niet doet dat zijn gemiste kansen. Goede leiders kijken zo. Ze reflecteren. Wie naar buiten kijkt droomt, wie naar binnen kijkt wordt wakker. Zo wordt je leider van je eigen leven”

p.s. Nooit meer een artikel van Peace of Nature missen? Join the tribe! En ontvang als 1e de nieuwste artikelen, gratis challenges én leuke give aways!