De verlichtende werking van bomen op ons fysieke én mentale lichaam

De verlichtende werking van bomen op ons fysieke én mentale lichaam

Toen mijn vriend 3 jaar geleden een slijmbeursontsteking kreeg wendden we ons tot de natuurgeneeskunde. Het middeltje wat we meekregen beloofde een wondermiddel te zijn. En dat was het ook, want de pijn en de ontsteking waren binnen no time weg. Het geheime ingrediënt was afkomstig van de Boswellia Sacra; de wierookboom. Dit leidde tot een onderzoekje naar de geneeskrachtige werking van bomen op onze gezondheid.

Eeuwenoude wijsheid én een specialisme van de vrouw

Bomen in het algemeen zijn een prachtig symbool voor onze natuur vanwege hun krachtige gronding, hun wortels stevig verstrengeld met de aarde, groots en indrukwekkend, sommigen eeuwenoud. Een vruchtbaar groene uitstraling, wat alleen al door ernaar te kijken een helende werking heeft. Haar aanwezigheid brengt diepe innerlijke rust en je regelmatig omringen met bomen kan zelfs bijdragen aan het bereiken van de staat van verlichting.

De wijsheid van de bomen reikt tot vele jaren terug, waar ze veel meer aanzien genoten dan tegenwoordig. In vroegere tijden hadden bomen een spirituele betekenis en werden als heilig gezien. Mensen ontdekten dat sommige bomen bijzondere eigenschappen bezaten, waardoor de geest helder en de ziel opgewekter werden. Er waren bomen die troost gaven en die paranormale contacten ondersteunden. Er werden drankjes van gemaakt die geestverruimend werkten, denk ook aan de inmiddels bekende Ayahuasca. De kennis van geneeskrachtige bomen en planten was van oudsher een specialisme van vrouwen en werd van generatie op generatie doorgegeven. Prachtige kennis die niet verloren dient te gaan. De kracht der natuur.

Geneeskracht van de natuur

In de Ayurveda, de kennis van het leven, wordt al eeuwenlang gebruik gemaakt van deze natuurkracht. Zeker in deze tijd waarin we ouder worden dan ooit, maar de kwaliteit van leven ook beroerder is dan ooit, is dit soort kennis onmisbaar. Er is geen krachtigere beweging denkbaar dan het herenigen met de natuur.

Heb jij last van chronische pijn, stress, een lage weerstand, ontstekingen en/of darmklachten? En heb je al van alles geprobeerd, maar is er niets dat écht helpt? Onderstaand een overzichtje van geneeskrachtige bomen en hun werking. Plat gezegd; een paardenmiddel, maar dan zonder negatieve bijwerkingen. Ongekend krachtig en doeltreffend. De oplossing ligt vaak dichterbij dan je denkt.

Kaneelbast

De kennis van de geneeskracht van kaneel reikt tot eeuwen terug. In de Ayurveda geneeskunde is kaneel een onmisbaar kruid en worden bijna alle delen van de boom gebruikt. Van de bladeren, tot aan de bast en wortels. Uit de bladeren wordt olie gewonnen wat het lichaam verwarmt en ontstekingen remt bij verkoudheid en darminfecties. Uit de bast en wortels maakt men kruidenthee’s en zalven welke worden toegepast bij krampen, pijn en het versterken van het immuunsysteem. Het kauwen op kaneelbast schijnt ook enorm goed te werken bij keelpijn. In de westerse geneeskunde wordt de geneeskracht van kaneel momenteel onderzocht. Zo zou de werkzame stof MHCP zorgen voor een daling van de bloedsuikerspiegel en daarmee de opname van glucose in onze lichaamscellen versterken, wat lijkt op de werking van insuline.

Linde

De geneeskracht van de Linde zit met name in de bloemen. Daarin zitten stoffen als flavonoïde (anti-oxidant), looistof (ontstekingsremmend) en etherische oliën. De thee afkomstig van de lindebloesem verzacht de hoestprikkel, is rustgevend, en krampremmend. Daarnaast verzacht hij maagklachten, duizeligheid en bevordert de bloedcirculatie. Lindethee en -honing hebben een zuiverende werking op het lichaam.

De Berk

De geneeskracht van de berk zit met name in de bast. De werkzame stoffen hebben een soort detoxachtige werking op ons lichaam. Ze beïnvloeden de waterhuishouding van ons lichaam. Berkensap stimuleert de activiteit van de nieren waardoor gifstoffen afgevoerd worden. Deze sap zou overigens ook goed helpen tegen roos. Theemengsels gemaakt van de berk worden ook gebruikt bij reuma en artritis.

Ginko

De stoffen in deze oeroude boom zouden de vloeibaarheid van het bloed versterken, waardoor het niet meer zo klontert. Dit betekent dat meer zuurstof de hersenen weet te bereiken en Ginko dan ook goed zou helpen bij storingen van het geheugen, het denkvermogen, vermoeidheid, concentratieproblemen en duizeligheid. Regelmatige inname zou leiden tot meer helderheid en alertheid. Flavonoïde en terpenoïde, de werkzame stoffen afkomstig van Ginko, zorgen er overigens ook voor dat zenuwcellen meer energie ter beschikking hebben en wordt ook wel gezien als hulpmiddel om gezond mee oud te worden.

p.s. Nooit meer een artikel missen? Join the tribe! En ontvang als 1e de nieuwste artikelen, gratis challenges én leuke give aways!