From healing to meaning (of life) – proces van heelwording

From healing to meaning (of life) – proces van heelwording

De afgelopen week stond voor mij volledig in het teken van de aftrap van de healing yoga sessions. Een intiem en bijzonder proces waarin ik een mooie groep vrouwen mag begeleiden op hun pad naar heelwording. En ondanks dat ze allemaal enorm verschillend zijn, een unieke koffer met bagage met zich meedragen, delen ze samen 2 belangrijke dingen:

1. Ze koesteren een brandend verlangen naar rust, balans en me-time
2. Ze vervullen meerdere rollen. Ze zijn moeder, partner, collega, dochter, vriendin. En dat is overigens nog de basis. Sommigen vervullen zelfs nog veel meer rollen. 

En ik weet dat al deze mooie vrouwen absoluut geen uitzondering zijn, eerder regel. Maar wat ik zo enorm bewonder aan deze groep vrouwen is dat ze zich kwetsbaar durven op te stellen. Gewoon beginnen aan een avontuur, zonder duidelijk te weten wat de uitkomst is. En dit zó enorm out of hun comforzone is! Want wat deze vrouwen ook met elkaar gemeen hebben is hun unstoppable drang naar controle, naar “weten”, naar perfectie. Dit is bijna hét fundament waar hun realiteit uit bestaat. En wist je dat dit toevallig ook allemaal eigenschappen zijn vanuit de yang (mannelijke) energie? Blijkbaar is er bij (deze) vrouwen een disbalans in de yin (vrouwelijke) en yang (mannelijke) energie ontstaan. Hoe komt dat eigenlijk?

De opkomst van het feminisme

Er is een tijd geweest dat je als man “mannelijk” moest zijn en als vrouw “vrouwelijk. Dat is overigens nog niet zo heel lang geleden. Maar mede door de invloed van het feminisme is daar een verschuiving in gekomen. Vrouwen wilden niet alleen maar zorgen, rust bieden en op de achtergrond aanwezig zijn. Maar ook mannen wilden niet alleen maar geld verdienen, actief zijn en zich verantwoordelijk voelen. Er ontstond een bewustwording van de tegenpolen en men ging zijn/haar tegenpool verder ontwikkelen. Het interessante en tegelijkertijd ook het wrange aan deze ontwikkeling is dat veel vrouwen hun vrouwelijke kant een tijdlang flink hebben verwaarloosd. Zelfs zo erg, dat velen het contact met zichzelf zijn verloren. En misschien herken jij dit ook wel. De meeste vrouwen van nu staan zo ontzettend “aan” dat ze de uitknop niet meer weten te vinden. Volledig opgezogen in de actie, in daadkracht en alertheid. In plaats van “leven” bezig zijn met “overleven”.

Achteraf gezien was ikzelf al jaren bezig met overleven. Volledig in de mannelijke energie. Totdat ik in aanraking kwam met healing. Totdat ik besefte dat ik weer wilde leven. En mijn lessen heb ik verwerkt in de Healing Yoga Sessions.

Wie ben ik in essentie? en de angst die daarmee gepaard gaat

In de Healing Yoga Sessions gaat alles over de weg terug. De weg terug naar je roots, je eigen ik. Wie bén ik ook alweer? Zonder alle rollen die je dagelijks vervult, zonder de overtuigingen, to-dolijstjes, de “moetjes”. Voor velen klinkt dat als een vorig leven. Wie ben ik in essentie? Dát is de enige echte vraag die alle ballen doet rollen. Voor mij in ieder geval wel. Weet je waar ik achter kwam? Zodra je tot de kern komt en ontdekt wie jij écht bent, dan pas kun je ongekend krachtig ZIJN. Je ontdekt wat jouw zielsmissie is, welke keuzes je daarvoor moet maken én waar je nou écht godsgelukkig van wordt.

Maar misschien zit daar ook wel een beetje de bottleneck voor velen. Onze diepste angst is niet dat we niet goed genoeg zijn, maar dat we een grenzeloze kracht bezitten. Het is ons licht, niet onze donkere kant die ons het meest bang maakt. De exacte woorden van Nelson Mandela. Laat het even op je inwerken. We zijn vaak druk bezig met het wegmoffelen van onze donkere kant. Maar als je jezelf écht wilt verlossen van angst en op zoek bent naar diepe innerlijke rust, dan hoef je niet langer te zoeken. Focus op het licht.

Alle antennes naar binnen

Hoe? Door stilte te creëren. Het enige wat écht leidt naar de antwoorden is stilte. Gefocuste aandacht. Luisteren, omarmen en uiteindelijk een diep innerlijk weten bereiken. Hoe dichter je bij je eigen natuur weet te komen, hoe makkelijker alles lijkt te gaan. De innerlijke rust wordt hersteld. Balans ontstaat. Die befaamde flow komt eindelijk in beeld. En je realiseert dat je voor rust niet extern hoeft te zoeken, maar het altijd en overal aanwezig is. Het enige echte antwoord is om “in te tunen” bij jezelf. Alle antennes even naar binnen gericht, in plaats van naar buiten. Zo simpel kan het zijn. Je moet het alleen wel even weten.

Het begin van een helende reis. En dat is mooi, maar ook confronterend. Want als jij een deel van jezelf in de coulissen zet, dan zul je daar ook weer van moeten herstellen. Healen. En wat er dan naar boven komt is zó puur. Allereerst een verzet vanuit het ego; angst, boosheid, maar vervolgens de stem van de ziel die ruimte biedt aan het verdriet, plezier en pure liefde. Geen energievretende zoektocht meer, maar rust, balans én geluk.

Mijn eigen helende reis leidde me tot mijn zielsmissie. En ik ben enorm dankbaar dat ik onderdeel mag uitmaken van de reis van andere vrouwen, terug naar hun essentie. Omdat ik geloof dat vrouwen dé creatiescheppers zijn van een nieuwe wereld. Een wereld waarin vergeten woorden als verbinding, liefdevolle aandacht en pure schoonheid weer betekenis krijgen. En iedere vrouw die tot haar kern weet te komen en zo haar zielsmissie weer herinnert, beschikt over die power.

Wil jij hier graag meer over weten en ook bijdragen aan een liefdevolle beweging in de wereld? Doe dan mee met de gratis challenge: herstel de liefdevolle verbinding met jezelf. 

p.s. Nooit meer een artikel missen? Join the tribe! En ontvang als 1e de nieuwste artikelen, gratis challenges én leuke give aways!