Hangerig, huilerig en humeurig? Mentale sprongen bij volwassenen

Hangerig, huilerig en humeurig? Mentale sprongen bij volwassenen

Wie mij een beetje kent, weet dat mijn kleine meisje Ava mijn grootste GURU is. Als er iets is waar ik voor wil pleiten, dan is het wel voor die Beginner’s Mind waar kinderen ware meesters in zijn en wij volwassenen nog wat van kunnen leren. Ze kijken niet te ver vooruit, houden zich niet bezig met “wat als?”, beleven ieder moment intens zonder bezig te zijn met het verleden of de toekomst, ze ontdekken de wereld met een open blik en zonder oordeel. Gewoon ZIJN, puur en zonder opsmuk. Heerlijk toch? Zo leerde ik laatst weer een nieuwe les over mentale sprongen.

Wie, net als ik, een kleine rebel heeft rondlopen weet dat ze om de zoveel tijd last hebben van algehele malaise. Ik bedoel geen griepje. Maar ik bedoel dat ze even hun draai niet kunnen vinden met zichzelf. Ze zijn Hangeriger, Huileriger en Humeuriger (lees: rebelser) dan normaal. Inmiddels weet ik, dat is een mentale sprong. Kan een weekje of wat duren en daarna lijkt de lucht ineens geklaard als sneeuw voor de zon. Vervolgens sta ik perplex van de dingen die ze ineens allemaal kan. Zo’n sprong kan je dus zien als een upgrade. Bij kinderen is dat over het algemeen algeheel geaccepteerd gedrag en vooral verklaarbaar, voor volwassenen werkt dat blijkbaar anders.

Want ook wij voelen ons weleens hangeriger, huileriger, rebelser en gevoeliger dan anders. Maar eigenlijk willen we dat niet. En zijn we vervolgens de godganse dag bezig om het weg te stoppen. Waarom? Omdat we “in flow” willen zijn, vasthoudend aan onze planning. En gestoord worden door gevoelens van algehele malaise draagt daar niet echt aan bij. In zo’n periode lukt niets zoals je dat graag wilt. Met als gevolg dat we nog geforceerder aan de slag gaan en steeds gefrustreerder raken.Totdat je beseft dat je vecht tegen de bierkaai en langzaam aftaait. Dit werkt niet.

En laatst had ik dus zo’n periode van algehele malaise, geen idee waar het ineens vandaan kwam. Ik was in ieder geval niet zo “zen”. En toen ineens dacht ik; ohw ja, gewoon een mentale sprong. Want met dezelfde snelheid als het opkwam was het ook ineens weer weg. Een upgrade in mijn software. Net als mijn dochter. Niets om je druk over te maken, just let it be. Gewoon weer wat extra persoonlijke ontwikkeling, that’s all!

Zo moeder zo dochter :)

p.s. Nooit meer een artikel van Peace of Nature missen? Join the tribe! En ontvang als 1e de nieuwste artikelen, gratis challenges én leuke give aways!