Maak van je “tekortkoming” je kracht

Maak van je “tekortkoming” je kracht

Ok, wat ik nu ga delen is best wel gevoelige informatie en voelt best kwetsbaar, maar ik doe het toch. Ik ben er dus sinds kort achter dat mijn hersenen anders werken. Anders dan gemiddeld. Niet beter of slechter, maar gewoon anders. Wat ertoe leidt dat de mensen die dagelijks met mij te maken hebben regelmatig denken dat mijn dagelijkse ontbijt bestaat uit een portie spacecake in combinatie met een alcoholrijke smoothie. Waardoor je altijd een beetje in de modus zit van “take it easy, take a sisi”

Klinkt best lekker, maar is niet altijd praktisch. Vooral niet als je een deadline moet behalen en werk, gezin, huishouden en sociale contacten moet weten te combineren. Hell of a job met mijn “afwijkende” hersenen. Voordat je je nu begint af te vragen waar ik het in godsnaam over heb, zal ik even to the point komen. Ik beschik over een dominante rechterhersenhelft. En het merendeel van de mensen beschikt over een dominante linkerhersenhelft. Misschien denk je pff, big deal? Wel als je je realiseert dat de hele maatschappij is ingericht op de linkerkant, wat volledig voorbij gaat aan de groep “rechtshandigen”. De linker is verantwoordelijk voor het logisch beredeneren, het praktische inzicht, voor planning en structuur, voor ratio. Als dit ook jouw dominante kant is kan ik je feliciteren, grote kans dat je beschikt over de juiste toolkit om te gaan presteren in de maatschappij! De rechterkant, integendeel, is verantwoordelijk voor je creativiteit, in het “nu” zijn, voor “voelen” en het holistische plaatje zien. Een soort kinderlijk brein wat ons in staat stelt om intens te genieten en gewoon te ZIJN.

Een switch van rechts naar links

Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Zo zal je bij de linker sneller voldoen aan “de norm”, maar kan je op enig moment wat problemen ervaren op het gebied van ontspanning, verandering en “voelen”. En kan je bij een dominante rechter overstromen van wilde ideeën, in het “nu” blijven en beschikken over een sterke intuïtie. Daarentegen kan je moeite hebben met de drukte en snelheid van de hedendaagse maatschappij, met het gevoel te moeten presteren en je niet volledig welkom voelen op de wereld. Waarschijnlijk heb je de neiging om wat te gaan “spacen of zweven” en krijg je regelmatig te horen een dromer te zijn. Het zijn ook wel de ADD’ers, de HSP’ers en de Hoogbegaafden onder ons.

Altijd een knagend gevoel van leegte, van schaamte en “niet goed genoeg zijn”

Het interessante hieraan is dat we allemaal worden geboren met een dominante rechterhersenhelft, maar vanaf het moment dat we naar school gaan ontstaat er vaak een verschuiving van rechts naar links. Ons scholing systeem is namelijk volledig ingericht op die linkerkant. Die switch heb ik dus gemist en daardoor heb ik me altijd anders gevoeld. Het leidde tot een eindeloze zoektocht en resulteerde in een klein traumaatje, kan ik je vertellen. Want dit was wat er gebeurde. Omdat ik me enorm bewust was van mijn “anders zijn”, meette ik mezelf een bepaalde identiteit aan die ik eigenlijk niet was. Daardoor kwam ik bijvoorbeeld in studies of banen terecht die absoluut niet bij me pasten en liep ik volledig op mijn tenen. Just to keep up appearances 😉 Ik liep steeds verder weg bij mijn ware ik en daardoor voelde ik altijd een knagend gevoel van leegte, van schaamte, van “niet goed genoeg zijn”.

Van “tekortkoming” naar kracht

Nu, 30 jaar later, zie ik mijn gebrek aan logica, structuur en praktisch inzicht niet meer als mijn
“tekortkoming”, maar omarm ik het VOLLEDIG. Juist het missen van die switch en het in stand houden van die beginner’s mind is nu mijn kracht. Ik weet van nature in het nu te blijven, durf groot te dromen, en blijf trouw aan mezelf. En daarmee help ik anderen. Anderen die struggelen om in het “nu” te blijven, hun intuitie te ontwikkelen en hun lichaam weer volledig “te bewonen” in plaats van weg te schuilen op de zolderkamer. Waarom? Omdat je dan pas écht jouw unieke licht kunt laten schijnen.

“Everybody is a genius. But if you judge a fish by it’s ability to climb a tree, it will live it’s whole life believing that it’s stupid”

Albert Einstein

Wil jij ook van jouw tekortkoming je kracht maken?

Maak dan allereerst de keuze om niet meer aan “de norm” te willen voldoen en vraag jezelf eens af: durf ik echt in mijn grootsheid te gaan staan? In plaats van je te verschuilen achter het perfecte plaatje. Durf je uit jouw eigen schaduw te stappen door licht te schijnen op je imperfecties? Datgene wat je uniek maakt? De meeste succes en impact creeer je namelijk door volledig jezelf te durven zijn. Wellicht ben je zo druk bezig met “keeping up appearances” en met voldoen aan de norm waardoor je voorbij gaat aan je ware kracht. Jezelf volledig omarmen en niets hoeven te verbergen is namelijk het ultieme gevoel van vrijheid. Bovendien zorgt het delen van kwetsbaarheden voor de meest waardevolle relaties, een diepe verbondenheid met jezelf en alles om je heen.

Dus; sta eens stil bij wat jou anders maakt, stand up from the crowd, laat het zien, wees uniek en maak verschil!

“If you always try to be normal , you never know how amazing you can be”

Maya Angelou

p.s. Nooit meer een artikel van Peace of Nature missen? Join the tribe! En ontvang als 1e de nieuwste artikelen, gratis challenges én leuke give aways!