Thuiskomen in body, mind & spirit met Yoga – het geheim van yoga

Thuiskomen in body, mind & spirit met Yoga – het geheim van yoga

Om heel eerlijk te zijn dacht ik vroeger altijd dat het ultieme doel van yoga was om op je hoofd te kunnen staan en dát dan te ervaren als een gelukzalig moment. Hoewel dat absoluut niet hét doel van yoga is, zit er wel een kern van waarheid in. Want  laten we eerlijk zijn, op je hoofd staan is nou niet het meest prettige wat er is. Maar als het je toch lukt om dat te kunnen én tegelijkertijd innerlijke rust te ervaren, dan ben je toch wel een “powerhouse”.

De laatste jaren is yoga weer flink booming. Zelfs mensen die yoga toch altijd een beetje bestempelden als de “geiten wollen sokken sekte”, kunnen er bijna niet meer onderuit. Het geheim van yoga?  Ik geef je er graag mijn visie op.

Het is je vast niet ontgaan. De yogascholen schieten bij bosjes uit de grond en ook de sportscholen promoten de laatste tijd veel meer met deze vorm van “mental fitness”. En ook ik ben groot fan. Zo’n 10 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga. Ondanks het fijne gevoel wat ik overhield aan de les, waren de wollen sokken in overvloed aanwezig. Én was ik met name bezig om niet teveel uit de toon te vallen met mijn stuntelige bewegingen. Ik ging dan ook volledig voorbij aan het échte doel van yoga en dacht dat yoga niet voor mij was weggelegd.

Een gevoel van thuiskomen

Al die jaren heb ik gewoon geleefd zonder één yogales te volgen, tot 5 jaar geleden. Toen voelde ik ineens een intense drang om de yogamat weer op te stappen. En ik denk dat dat voor veel yogí’s wel herkenbaar is. Er komt een moment in je leven dat je je ertoe aangetrokken voelt. Voor mij was dat op het moment dat ik totaal uit balans was. Op de een of andere manier voelde ik diep van binnen dat het dé weg was om het contact met mezelf weer te herstellen. Alsof ik er toen klaar voor was om de diepere essentie te kunnen begrijpen, in tegenstelling tot 10 jaar geleden. Want vanaf het allereerste moment voelde het letterlijk als thuiskomen. Een beetje dat gevoel van op een heerlijke loungebank ploffen na een lange dag shoppen. Ultimate happiness.

Waarom dat zo voelde? Omdat ik eindelijk het gevoel had op een plek te zijn beland waar ik volledig mezelf kon zijn. Een levensfilosofie waarin ik mij volledig kon vinden. Een plek waar ik in alle rust en veiligheid, zonder géne, mezelf mocht ontdekken. En veel ruimte had ik daar niet voor nodig. De plek waar ik dit alles vond was op mijn yogamat. En wie aan yoga begint ervaart al snel dat alle ambities achterwege mogen worden gelaten. Vooral bij Yin Yoga is de wil om te presteren uit den boze. Het gaat er niet om of jij de grond met je handen kunt raken met gestrekte benen óf dat je je voeten bijna in je nek moet kunnen leggen. Het gaat erom dat je een gelegenheid creëert om jouw tempel te betreden;  jouw lichaam en gewoon kunt ZIJN. Het gaat erom dat je op ontdekkingsreis durft te gaan. En ik zeg letterlijk durft te gaan, omdat je geconfronteerd kunt worden met je lichaam en dat soms oncomfortabel aan kan voelen. Er is moed en vertrouwen voor nodig om echt tot die diepere lagen te komen en deze met open ogen te confronteren.

A way of life

De asana’s (yogahoudingen) geven je de gelegenheid om écht te luisteren naar je lichaam, met gefocuste aandacht de antwoorden aanschouwen. Zonder oordeel en vanuit compassie.  It’s a way of life. Het leert je letterlijk omgaan met de uitdagingen die het dagelijks leven je aanreikt. Het heeft mij enorm geholpen (tot op de dag van vandaag) om persoonlijk te groeien, om wie ik ben te omarmen en me in die overgave krachtig genoeg te voelen om persoonlijke doelen te bereiken. Niet meer weerhouden door angst, onzekerheid of het oordeel van de omgeving. Maar het gaat nog zoveel verder dan dat. Yoga heeft me geleerd om intens van mezelf te houden waardoor ik mijn purpose in life wist te ontdekken. In de stilte vind je alle antwoorden. It’s healing shizzle. Letterlijk een helende reis. En healing is zo’n essentieel onderdeel als je jouw levenspad met focus en zelfvertrouwen wilt bewandelen.

Yoga draait om verbinding. Verbinding met jezelf én de ander. En het is zo enorm veelzijdig en er zijn talloze  vormen van yoga, zodat het voor iedereen toegankelijk is om zichzelf te gaan ontdekken. Wil je gaan starten met yoga? Zorg er dan voor dat je een vorm én docent vindt die bij je past, want het is zo enorm persoonlijk. Maar als je eenmaal de juiste vorm hebt gevonden, than the journey begins. Just enjoy the ride. En ohw ja, het geheim van yoga? Als je het mij vraagt is yoga dé gateway naar ultiem geluk. Biedt het houvast om de verbinding met jezelf te creëren én in stand te houden. Als een soort persoonlijk kompas. Als je leert luisteren naar je lichaam, leert voelen, weet je altijd wat de weg terug is, naar huis.

Thuiskomen.

p.s. Nooit meer een artikel missen? Join the tribe! En ontvang als 1e de nieuwste artikelen, gratis challenges én leuke give aways!