Wat zegt kleur over jouw levensfase?

Wat zegt kleur over jouw levensfase?

De laatste tijd merk ik dat mijn kledingkast gedomineerd wordt door de kleuren groen, wit, aardebruin en blauw. Waar ik me vroeger vooral prettig voelde in de kleur zwart voel ik nu een intense behoefte om kleur te bekennen. Als ik erop terugkijk vond ik het tot een aantal jaren geleden vooral belangrijk dat de (in mijn ogen) minpunten werden weggedoezeld. Dat is nu wel anders en bracht mij tot de vraag: wat zegt kleur over je gemoedstoestand en persoonlijke levensfase?

De betekenis van kleur

Ik hoef je vast niet te vertellen dat er een verband is tussen kleur en gevoelens. Kleur is een manier om betekenis te geven aan het leven. Kleur is een manier om je te expressen. Onbewust geef je door kleur te bekennen bepaalde signalen af. Zo stralen groen en blauw (over het algemeen) rust uit, staat rood voor vuur, vruchtbaarheid en passie, is wit de optelsom van alle kleuren, staat het voor reinheid, puurheid en betrouwbaarheid en staat zwart voor mysterie en dwaling.

Onbewust kiezen we heel bewust onze kleuren uit.

Kleur en je gemoedstoestand

En zegt het misschien wel meer over je persoonlijkheid en het punt waarop je je in het leven bevindt dan je tot nu toe dacht. Met kleur benadrukken we onze huidige levensfase. Praktisch gezien brengen we het tot uiting in onze kledingkeuze, interieurstyling, zelfs in onze voeding. Meestal is er intuïtief een kleur waar je naartoe trekt. Dat kan zelfs per dag verschillen. Voel ik me kwetsbaar dan kies ik liever niet voor felle kleuren en kies ik liever voor veilig zwart of donkerblauw. Maar voel ik me krachtig dan kies ik voor wit, rood of een of andere heftige binnenkomer. En dit geldt ook voor mijn interieur. Blijkbaar ben ik op een punt dat ik behoefte heb aan rust en stabiliteit. Deze vind ik in de natuur. En onbewust bewust is mijn woning dan ook een afspiegeling van die natuur. Vind je in mi casa dus enkel natuurlijke materialen en rustige natuurtinten.

Over het algemeen hebben planten in mijn woning geen lang leven beschoren, zelfs de cactussen begeven het vrij snel. Maar de laatste tijd heb ik behoefte aan meer leven en uit ik dat bijvoorbeeld in de aankoop van een aquarium, planten, bloemen en printjes op mijn kussens. Allemaal subtiele signalen, maar zou je je alleen al door mijn keuze voor kleur en materialen veel over mij te weten kunnen komen. Geen woorden voor nodig, enkel observeren.

Dat brengt mij bij een diepere, meer spirituele laag. De vraag: wat als we wat meer oog zouden hebben voor elkaars kleurgebruik? Zouden we elkaar dan zonder het gebruik van woorden beter kunnen begrijpen? Zou het dan misschien zoveel meer kunnen verklaren? En uiteindelijk ook kunnen leiden tot meer rust en verbinding? Ik ben benieuwd. Welke kleur domineert momenteel in jouw leven? Welke reacties roepen bepaalde kleuren bij je op? En wat zegt het over jouw levensfase?

p.s. Nooit meer een artikel missen? Join the tribe! En ontvang als 1e de nieuwste artikelen, gratis challenges én leuke give aways!