De weg naar zelfheling, via het onderbewustzijn

De weg naar zelfheling, via het onderbewustzijn

Wist je dat 80 tot 90% van wat je dagelijks denkt steeds dezelfde terugkerende gedachten zijn? Anders gezegd; grotendeels alles van wat je vandaag denkt, denk je morgen weer. En die dag daarna weer, en weer, en weer. We zijn als het ware geprogrammeerd om ons handelen op de automatische piloot te kunnen laten verrichten. Dat scheelt tijd en energie.

De vraag is alleen; werkt het ook voor jou? Als je bedenkt dat je jouw leven creëert op basis van wat je denkt, wat je gelooft, besef je dan wel hoeveel macht (onbewuste) gedachten en overtuigingen eigenlijk hebben?

What you imagine you become

Want zonder je er bewust van te zijn, handel je op basis van gedachten en overtuigingen die heel lang geleden (in de kindertijd) in jouw onderbewuste zijn geprogrammeerd. Gedachten over onszelf, over hoe het leven hoort te zijn. Puur en alleen door het observeren van het handelen van onze ouders, docenten en andere volwassenen om ons heen.

Een aantal jaren geleden was dit precies het stuk waarop ik vastliep.

Selffulfilling prophecy

Zonder er bij stil te staan was dit één van mijn dagelijks terugkerende gedachte: “ik ben niet goed genoeg”. “Het maakt niet uit wat ik doe, het is toch nooit goed genoeg”. Je kunt je wellicht voorstellen wat dat op lange termijn voor consequenties heeft voor je zelfvertrouwen, voor je eigenwaarde en de stagnatie, passiviteit die erop volgt. En uiteraard de bevestiging van wat ik al dacht. Ik saboteerde mezelf, het werd een selffulfilling prophecy.

Een gedachte die een overtuiging werd. Van kinds af aan zelf (onbewust) in mijn systeem geprogrammeerd

Pas toen ik me hier bewust van werd realiseerde ik hoelang ik mezelf eigenlijk tekort had gedaan. Sinds dat besef maakte ik de keuze, de bewuste beslissing, om mezelf nooit meer zo te misleiden en programmeerde ik mezelf (iedere keer) wanneer een oude belemmerende overtuiging de kop opstak met positieve gedachten, vanuit een staat van liefde.

Vanuit een hoger bewustzijnsniveau.

Hoe zit dat eigenlijk bij jou?
Welke gedachten komen dagelijks weer terug?
Wat zeg je dagelijks eigenlijk tegen jezelf?
En als je heel eerlijk bent; dragen die gedachten/overtuigingen bij aan liefde voor jezelf en aan het creëren van jouw ideale leven OF maak je jezelf dagelijks met de grond gelijk en houd je jezelf (onbewust) klein? 

Overigens is het niet zo dat jezelf opnieuw programmeren zomaar een kwestie is van een ander zinnetje herhalen in je hoofd; als een soort affirmatie. Het is een onderdeel, maar het begint bij iets anders.

Wees je bewust van jouw beschermingsmechanisme

Je kunt jezelf niet écht op iets anders programmeren als je de oude wond niet eerst hebt genezen/geheeld. Oude pijn die wordt getriggerd door een opmerking vanuit je baas, je partner of een minder bekende voelt alsof er zout in je wonden wordt gestrooid. Er volgt een gedachte. En een opmerking hoeft niet eens de aanleiding te zijn, het kan een willekeurige gebeurtenis zijn waardoor je wordt geconfronteerd met een pijnlijke gedachte en vervolgens ook een pijnlijk gevoel (bijvoorbeeld een gevoel van afwijzing of onzekerheid) en de emotie die daarop volgt.

En over het algemeen willen we geen pijn voelen. Dus wat er meestal gebeurt is dat je beschermingsmechanisme in werking treedt. Je maakt jezelf klein of blaast jezelf op én gaat op zoek naar afleiding.

Je gaat bijvoorbeeld op zoek naar geruststellende woorden van iemand anders om de scherpe randjes ervan af te krijgen,
je pakt een chocoladereep en blijft eten totdat de pijn wegzakt. Of je doet iets anders waardoor je jezelf afleidt van de pijn, wacht tot je jezelf hebt gesust en weer doorgaat met waar je mee bezig was.

Denk je dat dit niet voor jou geldt? Afleidingsmechanismen worden door vrijwel iedereen gehanteerd, het gaat echter vaak zo onbewust dat je er geen erg in hebt en het verschilt per persoon wat het is. Als je toegeeft aan die afleiding, ga je echter volledig voorbij aan de boodschap/de levensles en de kans op heling die in die specifieke (pijnlijke) situatie verborgen ligt.

Maar, wat doe je dan wel? De weg naar zelfheling gaat als volgt:

Je staat bewust even stil. Je bent je ervan bewust dat je wordt getriggerd en gaat na wat er precies in jou werd geraakt, in die specifieke situatie. Je stemt af op je lichaam. Op waar je de pijn voelt en wanneer de pijn is ontstaan. Je duwt dus niets weg, maar doorvoelt wat er met je gebeurt. En als je je in een omgeving bevindt waarin je niet alleen bent, loop dan even naar de wc. Zoek een plekje voor jezelf.

Laat de emotie die je ervaart volledig omhoog komen.

Voel je verdriet?
Voel je de tranen branden achter je ogen? Laat het toe.
Voel je boosheid? Laat het toe.

Voel de emotie met je gehele lichaam en doe wat nodig is om te uiten.

Een huilbui?
Keihard op de grond stampen?
In een kussen slaan?

Het belangrijke hierin is dat je jouw pijn niet afreageert op een ander, maar het echt een moment is met jezelf.

Alleen dan is het een kans op heling. Laat de emotie door je lichaam stromen net zolang totdat je voelt dat het goed is en je voelt dat je innerlijke kracht weer terug komt.

Daarna is het tijd om jezelf een nieuw verhaal te vertellen, te herprogrammeren. Je begrijpt waar de pijn vandaan komt, je begrijpt dat dit niets te maken heeft met jouw baas, je partner of wie en wat dan ook. Je beseft dat het pijn is uit jouw verleden. Pijn die uit liefde voor jezelf geheeld mag worden. Wat zou je tegen jezelf zeggen vanuit een staat van onvoorwaardelijke liefde?

Vertel het jezelf vanuit innerlijke kracht, vanuit liefde, zodat je het ook echt kunt geloven, kunt voelen. Je onderbewuste werkt namelijk altijd hand in hand met emoties en een gevoel van vertrouwen. Zolang jij jezelf een positief verhaal vertelt, maar het niet zo voelt, zal je onbewuste het ook niet oppikken.

De sleutel tot zelfheling zit hem echt in het bewust zijn van het onbewuste.

Hoe vaker je vervolgens deze stappen doorloopt, hoe makkelijker het zal gaan en hoe fijner je je zal gaan voelen.

Yoga is een mooi middel om bewust te worden van onbewuste patronen, gedachten en het doorvoelen van emoties. Als ik een heftige emotie voel dan is yin yoga mijn tool en veilige haven om naar binnen te keren en mezelf te helen. Vind voor jezelf uit wat werkt voor jou. Emoties kunnen enorm heftig aanvoelen en het is fijn om ze te doorvoelen in een veilige omgeving. Creëer die veilige omgeving voor jezelf, zodat je kunt helen en een leven kunt leiden vanuit liefde voor jezelf.

p.s. Nooit meer een artikel van Peace of Nature missen? Join the tribe! En ontvang als 1e de nieuwste artikelen, aankomende evenementen én leuke give aways!