Blogreeks: Healing #2 Yin Yoga – Bodyhealing

Blogreeks: Healing #2 Yin Yoga – Bodyhealing

Vanaf 26 februari is Peace of Nature gestart met de Healing Yoga Sessions in Haarlem. Tijdens deze sessies bootsen we de ervaring na van een verfrissende wandeling in de natuur. De combinatie van beweging, helende klanken, aromatherapie én visualisatie maken het tot een helende ervaring voor lichaam én geest. Lijkt dit jou ook interessant?  Maar heb je nog weinig gevoel bij yin yoga, aromatherapie, visualisatie én soundhealing? Ik begrijp je. Daarom vertel ik je in de 4delige blogreeks bodyhealing over  de “benefits”  van deze krachtige combinatie voor jou, als drukbezette mama-partner-vriendin-collega in één.

Yin Yoga als Healing tool

In tijden van hectiek ben je allang blij als je de dag zonder kleerscheuren doorkomt, laat staan dat je nog puf over hebt om te gaan sporten. Omdat je je wél beseft dat beweging goed voor je is én je wel wat quality time met jezelf kunt gebruiken (al is het maar om je hectische leven vol te kunnen houden) start de zoektocht naar een rustigere vorm van beweging. Vaak is dat het punt waarop je uitkomt bij Yoga. Óf een (veelgehoorde) andere ingang: je hebt van vriendinnen een subtiele hint gekregen in de vorm van: “hey, is yoga niet wat voor jou?!”

En hoewel direct het beeld van een grijze wollensokken clan in je hoofd oppopt

…ben je toch ook stiekem wel benieuwd naar “the secret” achter yoga. Want yoga is razend populair en zeker niet meer alleen onder de “new age”.

Ik neem je even mee naar mijn 1e yogales. Dat was een Vinyasa flow les, wat vergelijkbaar is met een lichte cardioworkout. Een zogenaamde Yang yogavorm. Die 1e kennismaking was heerlijk, ondanks dat mijn ademhaling de lucht in schoot en ik mijn best deed om alle yogahoudingen in een zo mooi mogelijke flow uit te voeren. “Als je maar niet denkt dat dit mijn 1e yogales ever is 😉 “ Dit was mijn exacte gedachte en het zei alles over mijn focus; de focus op de ander in plaats van op mijzelf.

Er ontstond direct een drang naar het “goed” te willen doen; hallo perfectionisme!

En een confrontatie op z’n tijd kan ik alleen maar omarmen, maar toch voelde ik intuïtief dat Yang nou niet echt was wat ik nodig had gezien mijn hectische lifestyle. Dat “yang-zijn” beheerste ik inmiddels wel. Op dit punt in mijn leven had ik vooral behoefte aan rust, ontspanning, zachtheid en overgave; Yin dus.

Our goal in life is not to become perfect, our goal in life is to become whole.

Yin is de ultieme bron van vrouwelijke energie als tegenhanger van Yang, wat staat voor de actieve mannelijke energie. (Yin) Yoga biedt je de gelegenheid om via het fysieke lichaam te leren over thema’s als overgave, acceptatie, kwetsbaarheid en onvoorwaardelijke (zelf)liefde. Thema’s die ons als vrouw geheel eigen zijn, maar in de huidige, snelle en veeleisende maatschappij niet meer zo natuurlijk aanvoelen. Echter, eenmaal in de yogahoudingen is het alsof je je natuurlijke staat van zijn weer herinnert. Het vrouw-zijn en dat vooral MOGEN zijn. Dat gevoel van thuiskomen dus. Tenminste, dat was het voor mij.

Yin Yoga bied je een moment om op adem te komen, om de rust in je zelf te vinden

Het geeft je een gelegenheid om op onderzoek uit te gaan, in veel gevallen weer echt te “leren voelen”. Om te ontdekken wat er gebeurt als je de spierspanning loslaat, omdat alleen dán die diepere lagen in het lichaam worden bereikt. Want dat is het doel bij Yin. We gaan voorbij de oppervlakte. Ondanks het vermoeden dat allerlei bekendere vormen van yoga ontstaan zijn uit yin, bestaat yin yoga zoals we die in de westerse wereld kennen pas een jaar of 15. De grondlegger is Paul Grilley en volgens Grilley:

Is het niet de spierkracht die je fit houdt, maar de soepelheid in gewrichten en conditie van je bindweefsel.

Yin Yoga als MINDtraining

In tegenstelling tot de Yang vormen van yoga waarbij je ongeveer de helft van je lichaam aanspreekt, biedt yin Yoga de mogelijkheid om het geheel aan te pakken. Namelijk ook de gewrichtsbanden, pezen, bindweefsel en zelfs onze botten. Voor optimale gezondheid dienen we alle “weefsels” aan te pakken. En dat kan dus met Yin. Ondanks dat de yin houdingen simpel zijn, zijn ze verre van makkelijk en vaak intenser dan de dynamische yang houdingen. Doordat we de houdingen 3-5 minuten aanhouden en focussen op een specifiek targetgebied is Yin Yoga ook wel een ware “mindtraining”. Zeker in het begin kun je je lichaam op een oncomfortabele manier gaan voelen en je bewust worden van allerlei saboterende “mindfucks”. Lukt het je ondanks dat om toch verstilling te brengen in lichaam én geest? Dus in plaats van te willen reageren en te gaan verzitten, om te blijven onderzoeken, zodat je kunt gaan ervaren dat JUIST in die verstilling de overgave, de ontspanning en innerlijke rust plaatsvindt. Is een uitdaging. Maar als ik het kan, kan jij het ook. I dare you 😉

Yin yoga biedt je “the full package” in een proces naar heelwording en werkt door op allerlei lagen; fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en als je wilt ook spiritueel. Het is heerlijk. Ben jij eraan toe om jezelf (wat extra) stilte, rust en liefde te gunnen? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan even contact met me op via info@peaceofnature.nl. 

In het 3e deel van de blogreeks “healing” vertel ik je meer over de helende kracht van visualisatie. Heb je het 1e deel gemist? Hier lees je alles terug over soundhealing.
p.s. Nooit meer een artikel óf winactie van Peace of Nature missen? Join the tribe! En ontvang als 1e de nieuwste artikelen, gratis challenges én leuke give aways!